Stadsdelen Bagaregården planlades 1911 av stadsingenjör Anders Lilienberg och tillhör Örgryte Stadsdelsförvaltning, S:t Pauli församling. Tar man en promenad i området kan man studera en bebyggelse som i huvudsak består av flerbostadshus, sk. landshövdingehus, men även en hel del mysiga radhus och villor. Historien bakom de klassiska landshövdingehusen börjar redan på 1800-talet då man hade regler kring byggande som enbart tillät trähus om max två våningar på grund av brandrisken. Då det inte var ekonomiskt att enbart bygga tvåvåningshus och alltför kostsamt att bygga hela huset i sten kom det kreativa förslaget att bygga den första våningen i sten och de två övre våningarna i trä. Detta förslag blev först nedröstat, men dåvarande landshövdingen Albert Ehrenswärd fick till slut igenom beslutet i byggnadsnämnden 1875 – därav namnet landshövdingehus. Utbyggnaden av området genomfördes från början av 1900-talet fram till 1930, vilket medför att man kan se dessa hus med en mängd olika variationer och byggnadsstilar, allt ifrån 20-talets jugendstil till 30-talets funktionalism.
SKOLOR OCH BARNOMSORG
Bagaregårdsskolan är för elever från förskolan upp till årskurs 3 och ligger på Bagaregårdsgatan 4. Det finns även Ånässkolan som är belägen på Falkgatan 8 för elever upp till årskurs 5. För de lite äldre barnen finns Kålltorpskolan på Intagsgatan 14 för elever upp till årskurs 9. I nära anslutning till Strömmensberg ligger både Kålltorp och Lunden som erbjuder ett flertal förskolor med olika inriktningar.
NATUR OCH FRITID
I Bagaregården finns flertalet närbutiker och caféer och inom gångavstånd når man östra Göteborgs knytpunkt Redbergsplatsen som erbjuder alltifrån restauranger, shoppingbutiker och matbutiker till apotek och vårdcentral. När det gäller friluftsliv så mår vi alla bra av att röra på oss – oavsett om vi väljer att vistas utomhus eller på ett träningscenter. Vid Delsjöområdet ligger Skatås Motionscentrum där man kan träna på gym, spela frisbeegolf, ta en tur i joggingspåret, paddla kanot och mycket mer. En kort promenad från Redbergsplatsen ligger två populära träningscenter, Active Wellness på S:T Pauligatan och Friskis&Svettis på Södra Gubberogatan, där man kan prova på de flesta träningspass och träningsformer.
KOMMUNIKATIONER
Från Bagaregården kan man smidigt och enkelt ta sig in till centrum, antingen med bil, buss eller spårvagn. Från Ejdergatan kan man ta spårvagnslinje 6 eller 8 och vid Härlandavägen går linje 1, 3 och 17 förbi som tar dig till city, Centralstationen eller Linnéstaden på drygt 10 minuter. Det finns även ett flertal busslinjer med hållplatser i området. Med bil tar man sig snabbt ut på de större lederna via Ånäsmotet eller Olskroken. Vad gäller parkeringsmöjligheter är ett sk. boendeparkeringskort det vanligaste alternativet. Det finns även en hel del gratis parkeringsplatser i området där besökare kan ställa sin bil tillfälligt. (för mer information kontakta Trafikkontoret eller besök www.trafikkontoret.goteborg.se).